coach kiezen

Een coach kiezen, waar moet ik op letten?

Hoe kies je de juiste coach? Het aantal coaches dat in Nederland actief is, wordt op rond de veertigduizend geschat. Is dit veel? Nou, in elk geval grofweg vier keer zo veel als het aantal huisartsen in Nederland. Voor jou, als zoekende naar de juiste coach kan het dus lastig zijn de juiste te vinden. Wanneer je via Google zoekt op coach, heb je een flinke selectie om een keuze uit te maken. En heb je dan eenmaal jouw selectie teruggebracht naar drie tot vijf coaches, waar moet je dan op letten om jezelf er van te verzekeren dat je de juiste selecteert?

Er zijn heel veel criteria die je kan benoemen op basis waarvan jij een coach kan selecteren. Dit artikel is niet alomvattend, maar geschreven met het idee jou op weg te helpen bij je zoektocht en je wat achtergrondinformatie te geven over de verschillen tussen coaches. Hieronder volgen zes vragen die je voor jezelf zou mogen beantwoorden bij de selectie van een coach.

Past de coach bij jouw vraag?

Ogenschijnlijk is dit een logisch selectiecriterium, maar het vereist dat je een redelijk beeld hebt van wat jouw vraag is. Dat lijkt eenvoudig, maar iemand die bijvoorbeeld wil werken aan ‘minder stress op het werk’ kan dit zien als een vraag over job-coaching, terwijl hij/zij mogelijk beter af is bij een coach met een specialisatie in het begeleiden van mensen naar een betere work-life-balance. De juiste coach kiezen is hierdoor soms lastig.

Tegelijkertijd kan een coach een topcoach zijn op het gebied van het verminderen van ambivalentie om mensen met overgewicht een gezondere levensstijl te laten ontwikkelen, maar wanneer jij je afvraagt wat je moet doen om beter leiding te geven aan senior medewerkers in je team, zal er geen match zijn.

Vraag dus in een intakegesprek (of in een eerste telefoongesprek) goed door bij de coach op welk coachingsvlak hij/zij erg goed is. Als je daarna jouw ontwikkelbehoefte bespreekt en de coach reageert met “Euh.. ja, dat kan ik ook…”, heb je mogelijk niet de beste match. Kies dan mogelijk voor een andere coach: zoek naar een coach die zich heeft gespecialiseerd op jouw vraagstuk. Meestal maakt een website wel duidelijk of jij wel of niet tot de doelgroep behoort.

Kan je met jouw coach duidelijke overeenstemming bereiken over de taken en doelen van coaching?

Kies je dan eindelijk voor een coach, dan wil je natuurlijk resultaat. Maar hoe effectief is coaching eigenlijk? Leidt een coachingstraject wel altijd tot resultaat? Naar de effectiviteit van coachingstrajecten is veel onderzoek gedaan (De Haan, Kowalski, Goldberg, etc.). Veelal wordt ‘de klik’ die je hebt met je coach beschreven als een van de belangrijkste factoren voor een goed resultaat. Uit grootschalig onderzoek (De Haan, 2013) blijkt echter dat het resultaat van het traject in sterkere mate afhankelijk is van in hoeverre je met je coach duidelijkheid kan krijgen over de taken en doelen gedurende het coachingstraject. Kortom: een goede klik is prettig, maar ga je voor resultaat, bepaal dan of jouw coach met jou bezig is om duidelijke taken en doelen te hebben in het traject.

Kies een coach met de juiste vaardigheden

Een goede coach heeft een breed pallet aan coachingsvaardigheden. Maar hoe weet je nu of de coach die jij op het oog hebt, de juiste coachingsvaardigheden bezit? Er zijn coaches die zelf veel werkervaring hebben als leidinggevende of als manager en dit op jou als jonge leidinggevende projecteren. Ze vertellen breeduit over hoe zij ‘destijds’ dit soort zaken oplosten… Interessante verhalen, maar als coach is het weinig waard. Hier volgt een klein lijstje met vaardigheden die jij, bijvoorbeeld tijdens de eerste gesprekken, kan toetsen bij je coach zodat je de juiste coach kiest:

  • De coach heeft vooral aandacht voor jou, niet voor zichzelf;
  • Hij/zij houdt zijn mening voor zich, behalve als je er om vraagt;
  • Jij wordt ondersteund, de coach gaat niet (onbewust) tegen je in;
  • De coach zoekt met jou naar een oplossing die voor jou werkt, niet naar een oplossing die hij zelf ooit heeft toegepast;
  • Jij moet het denkwerk doen, niet de coach;
  • De coach relativeert op een juiste manier.

Is jouw coach opgeleid en blijft hij/zij up-to-date?

Coaching is een onbeschermd beroep in Nederland. Oftewel, iedereen mag zich coach noemen. Hierdoor is een wildgroei aan zelfstandige coaches ontstaan, waarvan grofweg 1 op de 10 niet is opgeleid tot coach. Van deze groep volgt 2 op de 10 geen intervisie en 5 op de 10 geen supervisie (Nobco benchmark 2018). Om deze wildgroei te kanaliseren en een kwaliteitsstandaard aan te kunnen bieden, zijn er twee belangrijke beroepsgroepen in Nederland: de Nederlandse orde van beroepscoaches (Nobco) en Stichting Registratie (StiR). Wanneer de coach die jij op het oog hebt geregistreerd is bij een van deze belangenverenigingen is de kans vele malen groter dat hij/zij zichzelf actief up-to-date houdt. Kortom: kies voor een coach die up-to-date blijft.

ERKENDE COACHOPLEIDING

Daarnaast erkennen deze beroepsgroepen de opleiding(en) die jouw coach gevolgd heeft. Naar deze erkenning kan je voorafgaand aan jouw coachingstraject vragen. Tegelijkertijd zijn er ook coachingsopleidingen in Nederland die (nog) niet erkend zijn door deze belangenverenigingen, maar wel opleiden tot coach. Over deze laatste opleidingen zal je zelf een oordeel moeten vormen of het voor jou toereikend is. Kortom: vraag jouw coach voorafgaand aan je traject naar zijn diploma’s en naar zijn lidmaatschap van een belangenvereniging.

Wat betaal je voor een coach?

Een kwart van de coachees betaalt zijn eigen coachingstraject. De overige coachingstrajecten worden door de werkgever betaald. Een gemiddelde sessie duurt zo’n 80 minuten waarvoor je gemiddeld als particulier € 90 en als zakelijke klant € 126 kwijt bent. Met een gemiddelde van 7,5 sessies van 80 minuten, ben je dus zo’n € 1260 kwijt voor een traject[1]. Is de coach die jij kiest veel duurder of veel goedkoper, vraag hem/haar dan waar dit verschil in tarief vandaan komt. Mogelijk is er een goede reden, mogelijk betaal je teveel. Naast het tarief is er een aantal financiële vragen voor jou als coachee van belang. Betaal je per uur of per traject? Of betaal je een bedrag voor een resultaat? Wat betaal je als het traject je niet bevalt? Wat betaal je (extra?) als het traject na het afgesproken aantal sessies niet is afgerond? Wanneer betaal je? Zijn er nog bijkomende kosten (huur van een gespreksruimte, reiskosten, materiaalkosten, etc.)? Kortom: vraag goed door op alle  kostencomponenten die je kan verwachten om een eerlijk vergelijk van coaches te kunnen maken. Kies pas daarna je coach!

Kies jouw coach ook op basis van de randvoorwaarden

De ‘randvoorwaarden’ zijn ook belangrijk. Denk hierbij aan antwoorden op vragen als: Op welke locatie word ik gecoacht? Hoe bereikbaar is die locatie met bijvoorbeeld de auto of het openbaar vervoer? In welke mate voel ik me op mijn gemak op die locatie? Hoeveel reistijd kost het me om daar te komen? Kan coaching ook buiten werktijd of zelfs in het weekend plaatsvinden? Is er een mogelijkheid om het coachingstraject eerder te stoppen als de coaching niet bevalt? Welke ‘belasting’ (opdrachten e.d.) kan ik verwachten buiten de coachingsuren om?

Zoals je in dit blog hebt kunnen lezen, zijn er vele facetten waar je aan kunt denken wanneer je op zoek bent naar een coach en uiteindelijk een coach gaat kiezen. Het loont de moeite om je in deze zaken te verdiepen voordat je met een coach aan de slag gaat. Het gaat immers om jou als persoon, en een coachingstraject kan tot belangrijke besluiten leiden die (grote) invloed hebben op jouw leven. Maak dus een afgewogen keuze en ga vervolgens vol vertrouwen het traject in. Veel succes!

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email